Fårgården i Stala

 

SweaNappa projektet

 

Skinnerskornas första gemensamma projekt "SweaNappa" visades på Fårfest i Kil och rönte där stort intresse. Planeringen för denna har pågått sedan hösten 2017 och nu är vi äntligen i hamn. Vår ambition med projektet har varit att få tillgång till ett eget kopletterande material till våra pälsskinn, men ocksåatt kunna förse andra utövare på området med en exklusiv nappa.

SweaNappa är ett registrerat varumärke, där slutproduken består av en helt igenom svenskproducerat mjukt läder, skonsamt förädlad med vegetabiliska garvämnen, därgarvningen är utfört på Kero Garveri.

Hudråvaran kommer från en av våra egna fårgårdar, där korsningen av fårraser visar sig vara en utmärkt mix att vidareförädla till en nappa av högsta kvalite.

Att känna till materialets ursprung, ger spårbarhet, att använda vegatibiliska garvämnen gör materialet komposterbart, vilket kommer att vara synnerligen viktigt då detta efter långvarigt brukande slutligen blir avfall.

En OSLAGBAR KOMBINATION, enligt vårt sätt att se på saken, i en tid när hållbarhet står högt upp på agendan, något som i framtiden kommer att vara ännu viktigare....

SweaNappa projektet är inte att förväxla med Svenska Fåravelsförbundets satsning på nappa, båda projekten har dock löpt jämsides sedan sensommaren 2018.

Vi har redan sett de lamm födas som kommer att vara leverantörer till vårt nästa parti SweaNappa och kunnat följa deras första levnadsdagar på Nytorps Fårgård, en alldeles speciell upplevelse för oss alla i teamet.